Geschiedenis

GeschiedenisDe Limousin is een oeroud ras dat stamt uit het westelijk deel van het Franse Massif Central: de streek rond de stad Limoges. Aan die streek dankt het ras ook zijn naam. Van oorsprong is de Limousin een trekdier dat werd geselecteerd op goede werkeigenschappen. De veredeling van de Limousin begon in het midden van de zeventiende eeuw. Twee eeuwen later bereikte Charles de Luobardy van Les Monts d' Ambazac opmerkelijke kwaliteitsverbeteringen. Hij mag daarom als de grondlegger van het ras beschouwd worden.

In 1854 werd de Limousin officieel als ras erkend. De oprichting van het Herd Book Limousin (HBL) in Frankrijk was in 1886. Tot die tijd behoorde de Limousin, evenals de rassen die later verenigd werden onder de naam Blonde d' Aquitaine, tot het blondvee in Zuidwest Frankrijk. De overgang van werk trekdier naar vleestype vond pas plaats in de vorige eeuw. De basis voor de moderne Limousin werd in de jaren twintig gelegd. De Limousin neemt van de drie Franse vleesrassen qua aantal in Frankrijk een middenpositie in. De Charolais is in de meerderheid; de Blonde d' Aquitaines volgen de Limousin.

De eerste Limousins kwamen eind jaren zestig naar Nederland. Dit werd gedaan omdat de Nederandse boeren met de zwart- en roodbonte koeien steeds meer naar het melktype gingen fokken. Men verkoos de productie van melk boven de vleesproductie.

In 1970 werd het Limousin Stamboek Nederland opgericht. Door hun soberheid, hun goede beenwerk en vooral de gemakkelijke manier waarop Limousins kalven, zijn ze zeer geliefd voor de begrazing van natuurgebieden. Vandaag zijn de Limousins wereldwijd verspreid, mede door hun snelle aanpassing aan de verschillende klimaten.

 

 

Geschiedenis Geschiedenis

 

1e prijs limousin-stier   1893 
Ajun Creuse Frankrijk