Nieuws

Op deze pagina staat informatie die betrekking heeft op de promotie van het limousin-rund of limousin-vlees. Zo vindt u hier bijvoorbeeld informatie over opendagen en jaarmarkten waar demonstraties met limousin-runderen plaatsvinden. Ook zullen wij u via deze pagina op de hoogte houden van de limousin-vleesweken bij de slagers.

Dierenfoto's

Behalve limousinrunderen zijn er ook andere dieren te zien op de boerderij.
Elke week ziet u hier een foto van dieren-fotograaf Yann Arthur Bertrand. (klik op de foto voor een vergroting)

Dierenfoto
Vache Jerslaise.

Speciaal voor de paarden liefhebbers:

Dierenfoto
Cheval pur-sang-espagnole


Limousin-outfit

Er zijn al enkele slagerijen voorzien van een Limousin-outfit. Vooral door de mooie roodbruine kleur en het robuuste van de Limousin krijgen deze verkoopplaatsen een aantrekkelijke uitstraling naar de consument. Ook zijn er al meerdere auto's beletterd met Limousin. Grote stickers en reclameborden met: “Puur natuur vlees van diervriendelijk verzorgde Limousin-runderen” zijn verkrijgbaar. voor informatie :   www.vosreclame.nl


Saffira het limousin-meisje


(Klik op de foto voor een vergroting)

Het LIMOUSIN- MEISJE voor puur natuur vlees net als het zeeuws- meisje voor boter.Zij promoot vlees van het limousinrund.
Vooral de laatste tijd wordt advies en informatie over vlees steeds belangrijker.
Onlangs stond in het vakblad vleesmagazine van februarie 2011een artikel dat de import van Iers rundvlees met 13% was gestegen en het Iers rundvlees in 70% van de supermarkten in de schappen ligt. Daarbij komt nog het Argentijns vlees in restaurants en het Belgisch vlees in sommige ambachtelijke slagerijen.
Als belangrijkste succes staat in de laatste zin van het artikel: Deze voorkeurspositie is met name te danken aan de diervriendelijke,extensieve productiewijze van grasgevoerde runderen.  EN NET DAARVOOR hoeft niemand te kiezen voor vlees uit het buitenland. Het nederlandse limousin stamboek voldoet aan alle wensen van de nederlandse consument. Het heeft een fok- en weegprogramma, bedrijfsinspectie en fokveedagen. En daar hoort gewoon de laatste en moeilijkste schakel bij:
Informatie naar de consument. Vandaar de site www.puurnatuurvlees.nl  Vooral de pag.DIERWELZIJN is bedoeld om de voorkeur te geven aan limousinvlees van eigen bodem. Want er is geen buitenlands vlees verkrijgbaar dat aan dit scoretabel heeft voldaan.  Bij de nederlandse limousinhouder staat natuur, dierwelzijn en informatie over smaakvol vlees hoog aangeschreven.Daarom is vlees van de limousin ook het vlees met het gouden randje.
Kijk op pag. VERKOOP waar het dichtst bij u in de buurt dit puur natuur vlees van de limousin verkrijgbaar is. 

 


Rundvleesrecept

Veeteeltvlees publiceert in samenwerking met de hotel- en koksschool VTI te Leuven maandelijks een recept met als basis rundvlees en seizoensgroenten van eigen bodem. Bekijk het recept van deze maand op de pagina rundvleesrecept


Meer omzet door limousins

Dankzij de Limousins hebben wij de omzet in onze slagerijen verhoogd, terwijl anders slagerijen marktaandeel verloren", zo luidt de stellige mening van Pessers. ''We kregen op een gegeven moment te maken met teruglopende vleeskwaliteit, toen zijn we ons gaan verdiepen in gespecialiseerd vleesvee. We hebben de vleeskwaliteit kunnen verbeteren tegen nog steeds een scherpe prijs." De herkenbaarheid van de Limousin is doorslaggevend geweest vanwege de grote herkenbaarheid en de relatie die consumenten meteen leggen met kwaliteit, legt de slager uit. ''We slachten inmiddels 10 stieren per week. We verkopen alleen nog maar Limousinvlees, ander vlees komt er niet meer in."
Pessers heeft zelf de fokkerij -in Groningen op de Lindehof- en mesterij -samen met vleesveehouder Tillemans- opgepakt om zo ook uniforme kwaliteit te garanderen. ''Daarom hebben we ook voor de verkoop van stierenvlees gekozen, het is gemakkelijker om elke week 10 dieren naar dezelfde kwaliteit te mesten. Met vrouwelijke dieren krijg je kleurverschil en bovendien is de vetbedekking bij elke koe weer anders." En vooral die vetbedekking zou hij graag meer in fokprogramma's opgenomen zien worden. ''Fokkers praten mij teveel over vaders en moedersvaders, ik wil graag horen hoeveel nakomelingen een stier levert in de vetklasse 2o. De gevoeligheid voor vervetten is het grote minpunt van de Limousin."


Smaakvol limousinvlees voor restaurants 

Deze vetbedekking noemt Limousinfokker Harry Boomkamp juist als één van de grote voordelen van het ras. "Dat rijpe vlees geeft juist de extra smaak." Samen met de kleur van het vlees, de malsheid en de fijnheid van draad maakt het de Limousin onderscheidend. "Een culinaire sensatie", vertelt de vleesveehouder die bijna 25 restaurants belevert met zijn 300 Limousindieren. "Maar we hebben 25 jaar geleden voor de Limousin gekozen vanwege het totale plaatje. Ze hebben kwaliteitsvlees, kunnen heel goed natuurgebieden begrazen en zijn probleemloze moederdieren." Boomkamp is aangesloten bij Slow Food en denkt dat -net als bij wijn- de Limousin dankzij het Dinkellandschap nog een extra smaaksensatie krijgt. "Mensen die in Frankrijk geweest zijn ervaren ook die combinatie tussen het prachtige gebied, de specifieke grondsoort en het daar ontstane lekkere eten. Die gebiedsrelatie leggen wij hier ook." Met proeverijen en kooklessen proberen ze hun gasten te overtuigen van de kwaliteit. "Je moet mensen echt leren kwaliteitsvlees te waarderen en ervan te genieten."
De fokkerij heeft de afgelopen jaren een Limousin opgeleverd die een beter karakter heeft, zo is de ervaring van Boomkamp. "Wij hebben heel speciaal nog op de edelheid van dieren gelet. Hoe edeler, hoe fijner het vel, hoe korter het haar en hoe fijner de vleeskwaliteit." Voor de toekomst gaat de aandacht uit naar het behoud van de identiteit van het vleesdier. "We moeten onderscheidend blijven en dat kan alleen wanneer de vleeskwaliteit bijzonder blijft."

art. vakblad veeteelt


Limousins worden geboren zoals de natuur het bedoeld heeft.

Nan Smit uit Krewerd fokt al ruim 20 jaar met zijn Limousinkoeien en koos voor het ras omdat de Limousins bijzonder gemakkelijk kalven. ''Onze dieren lopen verder van huis en ook de stal staat verderop, we zijn er dus vaak niet bij wanneer de koeien kalven en dan moet het dus wel gemakkelijk gaan.'' Afgelopen jaar had de fokker een uitzonderlijk jaar: 60 kalveren van 60 koeien. ''Zoveel mogelijk kalveren groot brengen is het doel, dat levert het rendement. Het bedrijf richt zich helemaal op de zoogkoeienhouderij. ''En het natuurbeheer, de koeien lopen in natuurgebieden en ook daar is de Limousin bijzonder geschikt voor.'' Smit werkt al jaren met het fokdoel van het mixed type. ''Vleestype betekent vroegrijp en dat ziet een mester wel graag, maar daar zitten ook minder kilo's aan. Aan de andere kant selecteren we fokkoeien die te weinig vlees geven wel uit.'' Toch draait zijn fokdoel de laatste jaren en ook in de toekomst wel wat meer richting vlees. ''We verkopen weinig fokvee en dus gaat alles richting afmester en die vraagt naar groei en bevleesdheid.'' De vleesveehouder zet graag oudere stieren in om zijn doel te bereiken. ''Je weet wat ze doen en waarom zou je ze dan niet weer gebruiken?'' Vandaar ook dat hij de registratie en de gegevensuitwisseling via het stamboek van grote waarde vindt. ''Dat moet er zeker blijven, maar ik denk wel dat we de top hebben bereikt wat het stamboek betreft. Het aantal fokkers daalt, maar de fokkers die blijven zullen meer dieren gaan houden. Daar ben ik van overtuigd.''


Wie heeft de oudste Limousin koe van Nederland? Deze oproep was in het kader van het aanstaande 40-jarig jubileum van het Limousin Stamboek en ook meeliftend op de trend van duurzaamheid in de hedendaagse maatschappij. Zie hier de 19 jarige limousin koe van de Gebroeders Pol uit Havelte, Gannie van 7 april 1991 met op het moment van melden aan ons ook nog moeder van het op 15-8-2009 geboren stierkalf Eerlijk.

Prachtig als eerbetoon aan deze duurzaamheid
(Uit het Limousin Contactblad)


 

Biologisch ?

Ons natuurvlees komt uit Nederlandse natuurgebieden. De Limousinrunderen lopen daar vrij rond.

Deze paginagrote foto staat op de folder van een supermarktketen. Die gaan het vlees van de Nederlandse Limousinrunderen nu ook eindelijk waarderen. Toen de eerste supermarkten openden was groente,brood en vlees een moeilijk maar noodzakelijk bijproduct. Er werd links en rechts maar wat ingekocht.   Maar nu weten ze intussen wel dat ze de consument niet kunnen lokken met een pak vermicelli en al die artikelen.  Ze zijn op zoek gegaan naar vlees waar ze de klant mee over kunnen halen. En daarom is het toch interessant dat ze uiteindelijk terecht komen bij PUUR NATUUR VLEES van het NEDERLANDSE LIMOUSIN-RUND. Nu wordt het voor de consument alleen maar kiezen tussen Limousinvlees rechtstreeks van de boerderij en van de vakmanslager of uit een koelbak met een houdbaarheids datum erop.


Limousin Informatiefilm

Deze film is door E K R [Europees Kwaliteits Rundvlees] opgenomen m.m.v. Limousin-stamboek Nederland. Deze film wordt gratis beschikbaar gesteld voor Open dagen, Braderieën, Spreekbeurten,Verkoopadressen enz.enz. Aanvragen via pag. CONTACT. Of hier rechtstreeks vanaf halen.


Uitsnijproef Belgisch-witblauw & Limousin

De limousin wordt gefokt met als doel een sterk en zelf redzaam ras dat nog dicht bij de natuur staat en aan de wensen van veehouder, slager en consument voldoet.Het streven is daarom een rund klasse U+ en 2 vet.
Bij de Belgisch-witblauw wordt gestreefd naar extreme vleesbespiering. Iedereen ziet dan ook de extra rondingen van de achterbouten. maar dit brengt wel keizersnede met zich mee.
Nu heeft het vakblad "de Boerderij"met medewerking van een ambachtelijke slager een uitsnijproef gedaan om na te gaan of de extra biefstuk van de BWB opweegt tegen de meer veeartskosten.
Bijkomende punten zijn ook nog : Door de crisis staan de prijzen van de dure delen onder druk en de media na castratie bij varkens en de plofkip hangt straks de keizersnede en daarbij behorende medicatie in de lucht. Sommige slagers zien de bui al hangen en kijken al naar een alternatief.
Er is een halve Limousin-stier klasse U+ 2+ vetbedekking warm gewicht 455 kilo en een halve Belgisch-Witblauwe stier klasse S 2- vetbedekking warm gewicht 476 kilo .
Beide stieren zijn op dezelfde dag in dezelfde slachtplaats geslacht en afgekoeld en in dezelfde koelcel een week laten rijpen en daarna door dezelfde vakslager uitgebeend en machinaal afgevliesd. En door René Stevens van het vakblad "de Boerderij " gewogen en uitgerekend.
Hij heeft ook een artikel geschreven en daarin komt vooral de extra biefstuk naar voren en dat klopt natuurlijk. Maar wat blijkt ,de Limousin had aanmerkelijk minder gewichtsverlies tijdens afkoelen en rijpen.De Limousin ging van 455 kilo naar 442 kilo De BWB van 476 kilo naar 458 kilo.

De Limousin had een waarde van
1935 euro : 455 kilo = 4,25 per kilo
De Belgisch-wit blauwe had een waarde van
2135 euro : 476 kilo = 4,48 per kilo

Verschil is slechts 23 cent, dus op een stier van 475 kilo 110 euro.
Als de BWB een E was i.p.v. een S was het verschil nog minder.
De originele weeglijst kunt u hieronder downloaden:

Weeglijst Limousin

Weeglijst Belgisch-wit blauwe


 

Dit is CHRISTOBAL van Dick Grave uit Aalten. Een van de best bespierde Limousin-stieren van Nederland. Christobal is geboren bij een Limousin topfokker in Frankrijk is 4 jaar en 8 maanden oud en weegt iets meer dan 1500 kilo. Er zijn al nakomelingen van geslacht en die zijn van topkwaliteit met mooi mager en mals vlees. Meer foto's van deze stier kunt u zien op de pagina foto's.


Klik op de foto voor vergroting.


Limousin-vlees uit de natuur

Ard en Frank Tillemans met hun Limousins samen met Saffira om een fotoserie te maken voor promotie van Limousin-vlees uit de natuur.


Klik op de foto voor vergroting.


Sterrenslag

Herinnert u zich Avro' s Sterrenslag nog?  Het programma waarin bekende Nederlanders het in teams tegen elkaar opnamen. Later kregen we Sterren dansen op het ijs, Sterren op het doek et cetera. Nu is hier voor rundvlees een nieuw concept aan toegevoegd: Sterren glibberen op glad ijs. Een aantal bekende supermarktketens heeft er namelijk voor gekozen rundvlees in te kopen waarop zij vol trots een ster van de Dierenbescherming mogen plakken.
Het betreft echter geimporteerd rundvlees, voornamelijk van gecastreerde stieren. Als je Wikipedia erop naleest, blijkt dit castreren oorspronkelijk helemaal niet te zijn ontstaan vanuit respect voor het dier, iets waarvoor de Dierenbescherming toch vooral in het leven is geroepen.

“Door castratie werd het mogelijke die grote arbeidskracht van de stier voor menselijke doelen te gebruiken”, vermeldt Wikipedia. Maar afgezien van het castreren is het importeren van rundvlees natuurlijk alles behalve duurzaam! Vooral omdat er in Nederland genoeg vleesvee van superkwaliteit rondloopt. In de fokperiode begrazen de moederdieren de Nederlandse natuurgebieden, samen met hun kalveren die lekker bij hun moeders mogen blijven.  En in de afmestperiode staat het Nederlandse vleesvee voornamelijk op stro in ruime stallen,vaak met net zoveel ruimte als biologische runderen en soms nog meer.
Waarom het grootste deel van de Nederlandse supermarkten nog steeds bewust kiest voor het importeren van gecastreerd stierenvlees,is ons een raadsel. En wat de Dierenbescherming betreft: als die blijft weigeren minstens vijf sterren toe te kennen aan het Nederlandse vleesvee, dan zal de vleesveehouderij snel uit Nederland verdwijnen. Dan heeft de Dierenbescherming hier niets meer te zoeken.

Edwin en Anita Heijdra. IJsselstein. [uit vakblad de Boerderij“]


Limousinhouderij gebruikt bijna geen antibiotica.

De laatste tijd zijn er berichten dat het gebruik van antibiotica in de intensieve dierhouderij een relatie heeft met het ontstaan van antibiotica resistente bacteriën. Als een mens besmet wordt met deze bacteriën dan bestaat de kans dat de behandeling niet voldoende meer werkt. Daarom is het goed om te weten dat in de Limousinhouderij bijna geen antibiotica wordt gebruikt.
De limousins worden extensief gehouden en worden nooit preventief met antibiotica behandeld (geen zogenaamde koppelkuren etc.). Bovendien is de limousin een sterk ras dat zelfstandig kalft. Het curatieve gebruik van antibiotica is daarom bijna nihil. Keizersnedes, met bijbehorend antibiotica gebruik, komen bijna nooit voor.
In de extensieve limousinhouderij is de houder verplicht zich te houden aan de wettelijk vastgestelde wachttijden die gelden als medicijnen zijn gebruikt. Hierdoor bent u er zeker van dat er geen residuen in het vlees zitten. Het vlees is dus veilig en bij het slachten absoluut antibioticavrij.

Limousin Promotie Team.


Kiloknallers

Wakker dier voert actie's tegen kiloknallers en ook de consument wordt steeds meer bewust dat vlees eten NIET ten kosten mag gaan van het welzijn van de dieren. Maar waar is in Nederland vlees verkrijgbaar dat voldoet aan de wensen van :DIERVRIENDELIJK , MILIEU  en SMAAKVOL.?
Kijk daarvoor op pag. VERKOOP [met de landkaart voor het dichtst bijzijnste adres] en voor meer informatie op pag. WELKOM. 


MERKENBUREAU

Op 19 juli 2010 heeft het merkenbureau Bouma een bevestiging van inschrijving afgegeven dat puur natuur vlees tot april 2020 voor de Benelux een beschermde merknaam is.


Van vlees blijf je fit.

Dat is de boodschap van de jongerenwebsite www.lekkerfitmetvlees.nl en heeft als doel het bevorderen of verder versterken van de kennis van vleesproducten onder een brede groep jongerenvan 13 tot 19 jaar,om te inspireren vleesproducten in diverse maaltijden te gebruiken omdat vlees veel goede en belangrijke bouwstoffen bevat voor het lichaam. [in de groei]


Makke limousins

Toen rond 1970 de eerste limousins vanuit de heuvels rond Limoge naar Nederland gehaald werden om de nederlandse consument van beter en lekkerder vlees te voorzien,
 hadden alle veehouders de mening dat de limousin schuw en onhandelbaar was. Doordat in de jaren ook op karakter is geselecteerd zie je nu wat het resultaat is bij
Ellis en Gert jan Bensink in Bunne hoe hun kinderen Harm Jan  van 8  en Maran  van 6 met hun limousins om gaan.


Er wordt aan de weg getimmerd

Elke maand wordt deze advertentie in een landelijk dagblad geplaatst om de consument te informeren waar puur natuur vlees verkrijgbaar is en op welke 171 boerderijen LIMOUSIN-runderen verzorgd worden zoals de natuur het bedoeld heeft.


Wilt U dit logo gebruiken bij uw eigen regio-advertentie klik dan hier.


Teken aan de wand

In week 11 is deze site op diverse startpagina's gezet. Maandag is de link geplaatst en donderdags stond puurnatuurvlees.nl al op alle startpagina's  bij de 5 populairste links, waarvan 3 op de 1e plaats. Dat is een teken aan de wand dat er veel belangstelling bestaat voor vlees zoals de natuur het bedoeld heeft.


Plaats een Puurnatuurvlees banner op uw website

Het logo of een banner van ‘Puur Natuur Vlees’ op uw eigen site, klik dan hier om deze te downloaden.


limousin-stier groeide 2 kilo per DAG

Tijdens de veilingdag van limousin-fokstieren op zaterdag 24 october j.l. werd door de voorzitter van het limousin-stamboek een taart aangesneden voor een fokstier uit Berkenwoude. De stier was opgegroeid op het opfokstation nadat hij 8 maanden bij de moederkoe had gelopen en de volle melk had gedronken. Bij een leeftijd van slechts 15 maanden woog de stier al 608 kilo. Hij was de laatste 140 dagen gemiddeld 1957 gram per dag gegroeid. En bij het tussendoor wegen dagen erbij van boven  2 kilo per dag en dat met eenvoudig voer van het land uit de peel.


Limousinstier

Het is gebleken dat koeien van het Belgische wit blauwe ras die drachtig zijn van een raszuivere LIMOUSIN-STIER op NATUURLIJKE wijze van het kalf kunnen bevallen.. Het kalf heeft altijd een egaal mooie donkerblauwe kleur is vitaal met sterk beenwerk en drinkt vlot bij de moederkoe. Het wordt een goede groeier van eenvoudig voer en voelt zich thuis in alle staltypes en is bij het slachten in principe altijd goed voor E- Kwaliteit mooi en stevig vlees.


In 2016 zijn gemiddeld 290 pagina's PER DAG van deze puurnatuurvlees.nl site bezocht.

Omdat veel limousinhouders en limousinslagers bij hun regio-advertenties WWW.PUURNATUURVLEES.NL plaatsen maar ook op evenementen en in slagerijen fomulieren uitdelen voor 100 euro GRATIS   PUUR NATUUR VLEES willen zij graag weten welke actie bij de consument het meeste aandacht krijgt Daarom komt hier een actuele stamd van de hoeveel pagina's die op deze site bezocht zijn.

Dit jaar zijn er 1 pagina's bekeken door onze bezoekers


En toen werd het stil....
                    .
Na jarenlange zwartmakerij lijkt het tij weer te keren voor de veehouder en slager.
Jarenlang hebben kruisvaarders tegen vlees de overhand gehad in de media.
 Koppen als"Vlees is slecht voor milieu" en "Vleesindustrie mishandeld dieren"
werden maar al te graag in de kranten geplempt en zorgden ervoor dat vlees een imago met een bijsmaak kreeg. Maar vorige week bleek dat doemrapporten over het klimaat en de rol van de mens daarin,in elkaar geknutseld zijn door een stelletje milieuactivisten. De "klimatologen"[let vooral op de laatste 5 letters]schijnen het niet zo nauw te nemen met de feiten. Dat brengt mij direct bij de film Meat the Truth van Marianne Thieme. Deze film houdt de wereldwijde vleesconsumptie verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Thieme baseert zich in de film onder meer op cijfers van het VN-klimaatpanel  IPPC.  
Juist ja ,hetzelfde panel [waarvan de baas overigens vegetariër is..........] dat nu aan de kaak wordt gesteld vanwege gerommel met feiten en cijfers. Tja, en toen werd het stil in Kamp Thieme.
art.vleesmagazine


Onderzoek wijst uit dat het eten van rundvlees goed is voor jonge kinderen

Calorierijk eten zoals rundvlees maakt kwakkelende kleuters beter, stelt kinderarts Van der Gaag van het Medisch Spectrum Twente. Ze constateerde dat kwakkelende kleuters met zo,n dieet al na een paar maanden minder last hadden van verkoudheid en keel- en oorontstekingen.