Vleesbereiding

Limousin-Puur

Limousin-Puur is een merknaam om deze kwaliteit rundvlees te onderscheiden van anoniem rundvlees zoals dat overal wordt aangeboden.

Zoals u uit de merknaam kunt afleiden is het vlees afkomstig van het Limousin runderras.

De Limousins hebben door ruim 100 jaar gerichte selectie, de eigenschappen ontwikkeld van sterke gezondheid, soberheid en goede moedereigenschappen, die dicht bij de natuur staan. Tevens is dit ras in staat om superieur vlees te produceren onder extensieve omstandigheden.

Ook in Nederland zijn de leden van het Limousin Stamboek al meer dan 35 jaar bezig de Limousins op dezelfde leest te fokken als in Frankrijk. De Limousinfokkers houden de dieren in de natuurlijke kudde. Dit betekent dat de kalveren bij de moeder opgroeien in de groep.

Ze worden op de Limousinbedrijven gehouden op graslanden die veelal extensiever worden beheerd dan in Nederland algemeen gebruikelijk is.

De laatste jaren is de begrazing van natuurgebieden in samenwerking met natuurbeheersorganisaties goed op gang gekomen. Zo leveren de Nederlandse Limousins naast de productie van superieur vlees ook een bijdrage aan de instandhouding van natuur en landschap.

Het betreft dus een diervriendelijk en milieuvriendelijke productiewijze, die een veilig en lekker stukje rundvlees oplevert.


Algemene bereidingswijze
Ontdooi het vlees langzaam in de koelkast. Het voorkomt vochtverlies.
Laat het vlees voor het gebruik op keukentemperatuur komen (2 uur tevoren uit de koelkast halen).
Gebruik een pan met een dikke bodem. Het stuk vlees moet er liefst precies in passen. Bij te grote pannen loopt u het gevaar dat het bakvet verbrandt.
Bestrooi het vlees pas na het dichtschroeien met zout en kruiden. Zout onttrekt namelijk vocht aan het vlees.
Prik tijdens het braden niet in het vlees want hierdoor verliest het vocht
Indien er, na het aanbraden, water wordt toegevoegd, gebruik dan altijd warm water. Toevoeging van koude vloeistoffen bevordert de malsheid van het vlees niet.
Laat het vlees na het bereiden, bij voorkeur in een verwarmde oven, rusten. De rusttijd is afhankelijk van de grootte: 5 minuten voor een biefstukje en 30 minuten voor een stuk vlees van 750 gram is voldoende

Ga met de muis over de stier om de verschillende vleessoorten te bekijken
Sucadelappen Braadstuk Biefstuk Schenkel Rosbief Ezeltje Dikke rib Runderhaas Limousin rug Soepvlees Entrecôte Fijne ribstuk Braadlap Kogelbiefstuk Haché

Bent u op zoek naar lekkere recepten? Klik dan hier